Vad göra om bilen stannar?

Om du har otur och bilen stannar när du är ute och kör, försök behålla lugnet och tänka logiskt. Du kanske inte vet vad som är fel, men få inte panik - de flesta haverier orsakas av små problem som enkelt kan åtgärdas av en mekaniker vid vägkanten. Försök stanna någonstans där det finns andra männniskor.

Om möjligt, flytta undan bilen så att den är helt ur vägen för övrig trafik, slå sedan på varningsblinkers och ställ upp din varningstriangel. Öppna motorhuven - detta visar förbipaserande trafikanter och polispatruller att du har ett problem. Försök INTE lifta med någon. Om du måste gå till en telefon, ta eventuella barn med dig. Ring ditt försäkringsbolags journummer eller polisen och lämna information om:

  • 1. Var du är (så exakt som möjligt)
  • 2. Din bilmodell, färg och registreringsnummer
  • 3. Trolig orsak till haveriet, eller eventuella symptom
  • 4. Om du är ensam eller har barn med dig
  • 5. Eventuellt ditt försäkringsnummer

Oroa dig inte om du inte har alla dessa uppgifter. Återvänd till bilen, såvida det inte finns risk för att den kan bli påkörd av annan trafik, stanna i bilen lås dörrar, stäng fönster och vänta pa hjälp. Om du inte har mobiltelefon och råkar befinna dig väldigt långt från bebyggt område, finns egentligen inget alternativ till att försöka få hjälp av någon förbipasserande medtrafikant.

7 dec 2012