Köp de rätta tillbehören till din bil = viktigt för säkerheten!

Om du ska köpa tillbehör som är specifika för just din bil (som takräcke, dragkrok etc), se till att ha tillräckligt med information för att vara säker på att du köper rätt delar.

Du måste vanligtvis kunna uppge bilens märke, modell och registreringsdatum och du kan också behöva VIN-numret eller chassinumret. I bilens handbok anges var dessa återfinns på bilen och de finns också på registreringsbeviset. När det gäller vissa tillbehör är det förmodligen värt att betala för att få dem monterade av en fackman.

Utrustning som larmsystem kan vara komplicerade att installera, och arbetet kan innebära demontering av klädselpaneler och inkoppling i bilens kablage. Om du känner att du kan ta dig an sådana här uppgifter själv, var noga med att följa tillverkarens instruktioner. Om du låter en fackman montera ett tillbehör och arbet innebär större ingrepp på någon del av bilen, se till att arbetet täcks av en garanti.

Om du byter ut någon av bilens standardkomponenter (som ratt eller hjul) se till att behålla de gamla delarna (förutsatt att de är i gott skick), så att du kan sätta tillbaks dem när du säljer eller byta bilen. Du kan du behålla de nya tillbehören till din nästa bil, eller sälja dem separat.

Tänk också på att om du bil är ny så måste du vara försiktig med att inte förverka garantier genom att montera på tillbehör som inte tillhör standardutrustningen. Detta är speciellt viktigt med tillbehör som larmsystem, där montering innebär ingrepp i bilen elsystem.

7 dec 2012