Bloggen

Köp de rätta tillbehören till din bil = viktigt för säkerheten!

7 dec 2012

Om du ska köpa tillbehör som är specifika för just din bil (som takräcke, dragkrok etc), se till att ha tillräckligt med information för att vara säker på att du köper rätt delar.

Du måste vanligtvis kunna uppge bilens märke, modell och registreringsdatum och du kan också behöva VIN-numret eller chassinumret. I bilens handbok anges var dessa återfinns på bilen och de finns också på registreringsbeviset. När det gäller vissa tillbehör är det förmodligen värt att betala för att få dem monterade av en fackman.

Utrustning som larmsystem kan vara komplicerade att installera, och arbetet kan innebära demontering av klädselpaneler och inkoppling i bilens kablage. Om du känner att du kan ta dig an sådana här uppgifter själv, var noga med att följa tillverkarens instruktioner. Om du låter en fackman montera ett tillbehör och arbet innebär större ingrepp på någon del av bilen, se till att arbetet täcks av en garanti.

Om du byter ut någon av bilens standardkomponenter (som ratt eller hjul) se till att behålla de gamla delarna (förutsatt att de är i gott skick), så att du kan sätta tillbaks dem när du säljer eller byta bilen. Du kan du behålla de nya tillbehören till din nästa bil, eller sälja dem separat.

Tänk också på att om du bil är ny så måste du vara försiktig med att inte förverka garantier genom att montera på tillbehör som inte tillhör standardutrustningen. Detta är speciellt viktigt med tillbehör som larmsystem, där montering innebär ingrepp i bilen elsystem.

Vad göra om bilen stannar?

7 dec 2012

Om du har otur och bilen stannar när du är ute och kör, försök behålla lugnet och tänka logiskt. Du kanske inte vet vad som är fel, men få inte panik - de flesta haverier orsakas av små problem som enkelt kan åtgärdas av en mekaniker vid vägkanten. Försök stanna någonstans där det finns andra männniskor.

Om möjligt, flytta undan bilen så att den är helt ur vägen för övrig trafik, slå sedan på varningsblinkers och ställ upp din varningstriangel. Öppna motorhuven - detta visar förbipaserande trafikanter och polispatruller att du har ett problem. Försök INTE lifta med någon. Om du måste gå till en telefon, ta eventuella barn med dig. Ring ditt försäkringsbolags journummer eller polisen och lämna information om:

  • 1. Var du är (så exakt som möjligt)
  • 2. Din bilmodell, färg och registreringsnummer
  • 3. Trolig orsak till haveriet, eller eventuella symptom
  • 4. Om du är ensam eller har barn med dig
  • 5. Eventuellt ditt försäkringsnummer

Oroa dig inte om du inte har alla dessa uppgifter. Återvänd till bilen, såvida det inte finns risk för att den kan bli påkörd av annan trafik, stanna i bilen lås dörrar, stäng fönster och vänta pa hjälp. Om du inte har mobiltelefon och råkar befinna dig väldigt långt från bebyggt område, finns egentligen inget alternativ till att försöka få hjälp av någon förbipasserande medtrafikant.